10 april 2024

Zaak Centraal - Release notes 24.1

Deze release van Zaak Centraal staat in het teken van verdere optimalisatie van zaakgericht werken binnen het publieke domein. We hebben onze focus gelegd op het optimaliseren van gegevensuitwisseling tussen systemen, met specifieke aandacht voor het integreren van de Basisregistratie Personen (BRP) en de Zaakgericht Werken (ZGW) API's. Ons doel is om de interoperabiliteit tussen deze systemen te verhogen, resulterend in verminderde administratieve lasten en fouten voor eindgebruikers, kortere doorlooptijden en een verbeterde dienstverlening. Deze release omvat ook algemene verbeteringen van de gebruikerservaring door de implementatie van compacte, op zichzelf staande functionaliteiten en aanpassingen.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste aspecten van deze release:

  • Zaakgericht werken API's
    - Zaken API
    - Catalogi API
  • Haal Centraal BRP

Zaakgericht werken API's

De ZGW API's zijn ontwikkeld om zaakgegevens toegankelijk te maken voor alle relevante systemen. Ze spelen een essentiële rol bij het realiseren van de common ground visie, waarbij organisaties in staat worden gesteld om zaakgerelateerde gegevens rechtstreeks vanuit de bron op te halen.

Zaken API

Vanaf nu is het mogelijk om de Zaken API aan te roepen. Deze API omvat het opslaan en toegankelijk maken van zaakgegevens uit het zaaksysteem. Het stelt gebruikers in staat om zaken op te vragen, aan te maken, bij te werken en te doorzoeken via de API. Nieuwe functionaliteiten maken het onder andere mogelijk om alle zaken op te halen en te gebruiken in externe systemen, zaken van een persoon op te halen via het Burgerservicenummer, en een zaak aan te maken en volledig of gedeeltelijk bij te werken via de Zaken API. Ook is het nu mogelijk om zaakeigenschappen op te vragen via de Zaken API en zaakresultaten en -statussen op te vragen aan de hand van het zaak-ID.

Catalogi API

Het is nu mogelijk om de Catalogi API aan te roepen. Deze API omvat de opslag en toegankelijkheid van de zaaktypecatalogus, zaaktypen en onderliggende typen. Het biedt functionaliteiten zoals het ophalen van de definitie van een zaaktype, het aanmaken of bewerken van een zaaktype, en het opvragen van zaakeigenschappen en statustypen.


Haal Centraal BRP

Haal Centraal heeft API's ontwikkeld waarmee gemeenten basisgegevens kunnen opvragen bij landelijke registraties. Een van deze API's is gericht op de Basisregistratie Personen (BRP). In deze release is deze API geïmplementeerd in Zaak Centraal, waardoor het nu mogelijk is om personen op te zoeken in de BRP aan de hand van verschillende criteria zoals Burgerservicenummer (BSN), postcode en huisnummer, geslachtsnaam en geboortedatum, geslachtsnaam, voornamen en gemeente van inschrijving, of straat en huisnummer in combinatie met de gemeente van inschrijving of nummeraanduiding identificatie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe deze nieuwe release specifiek uw organisatie kan helpen bij het verder optimaliseren van zaakgericht werken? Vraag dan eenvoudig hier een demo aan of neem zelf contact op voor meer informatie.

Noortje Molenaar Auteur

Vraag een demo aan

Op zoek naar extra inspiratie?

Heeft de informatie op onze website je weten te triggeren of ben je op zoek naar specifieke informatie? Vraag dan eens een demo aan en laat ons in de opmerking weten waar je naar op zoek bent. Wij vertellen je graag meer over onze visie, strategie of kennis op het gebied van technologie.

Overig nieuws

Contact Reykjavikstraat 1
3543 KH Utrecht
030-8008000
contact@2at.nl