12 maart 2024

Succesvol innoveren in de publieke sector: een recept

Soms lopen de zaken gewoon op rolletjes en is het een kwestie van productie draaien. Maar dan komt dat moment dat je weet dat dat niet meer genoeg gaat zijn. Dat er iets moet veranderen. Of, in het positieve, dat je weet dat iets gewoon veel beter kan. En dus moet.

Je kunt wachten tot de nood hoog genoeg is; dan verandert er wel wat. En dat gebeurt vaak genoeg. Maar geduld is niet altijd een schone zaak. Soms is voorkomen beter dan genezen.

Dus, als je graag vandaag al je schouders eronder wilt steken. Hierbij mijn recept:

Het eerste ingrediënt is snel. Natuurlijk wil iedereen wat hij vandaag bestelt, morgen in huis. Maar dit gaat verder. De maatschappij is continu in beweging. Een bewegend doel dus eigenlijk. Je moet snel handelen, anders is je kans voorbij. En dan is snel ook nog eens de beste manier om de kosten te beheersen. Je kunt in een korte tijd tenslotte weinig uren besteden.

Maar met alleen snel ben je er niet. Je kunt heel hard de ladder op klimmen. Maar als die tegen de verkeerde muur staat, dan ga je misschien snel, maar nergens heen.

Daarom moet je ook slim zijn. Ons tweede ingrediënt. Slim gaat over nadenken. Dat lijkt tegenstrijdig met snel, maar is het niet. Raak schieten gaat sneller door goed te mikken. Je doel scherp krijgen is dus slim. Net als het vinden van een goede weg naar je doel.

Ok. Dus slim de juiste oplossing kiezen en die snel kopen. Is het echt zo makkelijk? Als er een eenvoudige, bestaande oplossing is: ja. Maar laten we eerlijk zijn, waarom lees je dit dan?

Dat brengt ons bij het derde ingrediënt: samen. Om een probleem goed te begrijpen, heb je verschillende invalshoeken nodig. En alleen een gedragen oplossing kan werken. Je moet dus samen je schouders eronder zetten. En als je gebruik kunt maken van ervaring, gaat het ook gewoon sneller.

Wil je meer weten hoe je succesvol kunt innoveren in de publieke sector? Neem hier contact op.

Bas van Atteveldt Auteur

Vraag een demo aan

Op zoek naar extra inspiratie?

Heeft de informatie op onze website je weten te triggeren of ben je op zoek naar specifieke informatie? Vraag dan eens een demo aan en laat ons in de opmerking weten waar je naar op zoek bent. Wij vertellen je graag meer over onze visie, strategie of kennis op het gebied van technologie.

Overig nieuws

Contact Reykjavikstraat 1
3543 KH Utrecht
030-8008000
contact@2at.nl