30 maart 2023

Slecht geïntegreerde en inflexibele IT-systemen, de grootse vijanden van goed lopende processen bij de overheid.

De afgelopen periode hebben wij met 2at verschillende lean professionals binnen overheidsorganisaties een survey in laten vullen over het gebruik van de lean-methode in overheidsland. Het doel van deze interviews was om meer inzicht te krijgen in hoe de lean-methode wordt toegepast en welke uitdagingen daarbij worden ervaren.

De interview resultaten

Uit de survey blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden aangeeft dat zij veel of redelijk wat last hebben van slecht geïntegreerde en inflexibele IT-systemen. Dit belemmert de toepassing van de lean-methode omdat goed ontworpen en geïmplementeerde IT-systemen juist kunnen bijdragen aan een efficiëntere, transparantere en snellere dienstverlening. Bovendien is er vaak gebrek aan managementtijd binnen de organisatie om Lean te ondersteunen. 


Een andere uitdaging is het gebrek aan interne draagkracht voor de lean-methode onder werknemers binnen de organisatie. Veel medewerkers zijn onvoldoende bekend met- en tonen weerstand tegen het implementeren van lean. Dit onderstreept het belang van het creëren van een cultuur van continu verbeteren, waarbij alle medewerkers betrokken zijn en gemotiveerd worden om bij te dragen aan de lean-methode.
Op de vraag of men kampt met onvoldoende kennis en vaardigheden zijn de ondervraagden over het algemeen resoluut: dit probleem wordt in veel gevallen niet herkend. Echter, het probleem van het terugvallen naar oude en inefficiënte manieren van werken na het implementeren van lean wordt wel veel herkend.

Tot slot hebben wij in een open vraag, gevraagd naar de potentiële uitdagingen die te maken hebben met de lean werkmethode. Hierbij valt op dat de grootste uitdagingen voornamelijk vanuit de organisatie komen, waarbij processen niet goed op elkaar zijn afgestemd en hierdoor besturing en verbetering van processen des te complexer worden. Dit onderstreept het belang van het inrichten van een gestructureerde en efficiënte procesarchitectuur, waarbij processen goed op elkaar zijn afgestemd en continu verbeterd worden.

Wilt u meer informatie over onze visie omtrent lean in overheidsland of wilt u vrijblijvend met ons in gesprek? Neem dan contact op met Dave Kiwi (dave@2at.nl) of laat uw vraag achter op onze 'durf te vragen' pagina, wij komen dan spoedig bij u terug. 

Dave Kiwi Auteur

Vraag een demo aan

Op zoek naar extra inspiratie?

Heeft de informatie op onze website je weten te triggeren of ben je op zoek naar specifieke informatie? Vraag dan eens een demo aan en laat ons in de opmerking weten waar je naar op zoek bent. Wij vertellen je graag meer over onze visie, strategie of kennis op het gebied van technologie.

Overig nieuws

Contact Reykjavikstraat 1
3543 KH Utrecht
030-8008000
contact@2at.nl