10 mei 2023

Puntoplossing of geïntegreerde oplossing voor publieke organisaties?

Voor zowel de commerciële/particuliere als publieke organisaties is het van groot belang dat zakelijke IT-beslissers in hun technologie strategie rekening houden met het rendement van de investering en het vizier richten op de langere termijn, zeker voor publieke organisaties. Een belangrijke overweging binnen deze strategie is het kiezen voor het juiste applicatielandschap, want deze explosie aan digitale hulpmiddelen kunnen juist meer problemen opleveren als oplossen. Bij 2at zijn we er unaniem over uit dat technologie bevrijdend moet werken voor een beter functionerend Nederland. Daarom geloven wij dat overheden en onderwijsinstellingen in (geïntegreerde) platformen moeten gaan denken en af moeten stappen van talloze puntoplossingen. Waarom dit zo belangrijk is, leggen wij uit in deze blog.

Wat zijn puntoplossingen?

Puntoplossingen worden gekenmerkt als afzonderlijke applicaties of diensten die zijn ontworpen om specifieke oplossingen of functionaliteiten aan te bieden. Om deze reden worden puntoplossingen vaak afzonderlijk of met behulp van extra tools van derden geïmplementeerd en beheerd. Als u snel een probleem binnen uw organisatie wilt oplossen of in een tijdperk van snelle veranderingen directe keuzes wilt maken, kunnen puntoplossingen de goedkoopste en meest efficiënte oplossing bieden vanwege de lage inkoopprijs en de relatief snelle introductie.


Wat echter een snelle oplossing lijkt te zijn, kan in veel gevallen op termijn leiden tot langdurige hoofdpijn, hogere kosten, lagere productiviteit en een complexer IT-landschap. Een geïntegreerd platform biedt daarentegen voor de langere termijn een veel betere oplossing voor organisaties. Wij zullen dit uitleggen aan de hand van drie belangrijke pijlers voor zowel overheden als onderwijsinstellingen: security, efficiëntie en datagedreven werken.

Platformen voor een betere beveiliging van het IT-landschap

Het belang van cybersecurity en de bescherming van gevoelige data kan niet genoeg benadrukt worden. Organisaties nemen verschillende maatregelen om hun IT-landschap te beveiligen, maar de vraag is: wat is de meest effectieve manier om dit te doen?


Bij 2at zijn we van mening dat een platformbenadering de meest effectieve manier is om uw IT-landschap te beveiligen en uw gegevens te beschermen. Het gebruik van platformen biedt verschillende voordelen ten opzichte van puntoplossingen. Ten eerste is er het aspect van centraal beheer. Met een platform kunnen verschillende beveiligingsaspecten, zoals identiteiten, toegang en apparaten, op één centrale plek worden beheerd. Dit maakt het eenvoudiger om beveiligingsprotocollen te handhaven en incidenten te detecteren en te reageren.


Een ander voordeel is de integratie van beveiligingsaspecten. Door meerdere beveiligingsaspecten in één platform te integreren, kunnen beveiligingsmaatregelen efficiënter worden uitgevoerd en beheerd. Dit zorgt voor een betere bescherming van uw organisatie tegen cyberaanvallen en datalekken. Bovendien kan het gebruik van een platform leiden tot kostenbesparingen. Organisaties hoeven namelijk minder te investeren in verschillende puntoplossingen, wat kan leiden tot lagere kosten voor implementatie, onderhoud en upgrades.


Aan de andere kant hebben puntoplossingen enkele nadelen ten opzichte van platformen. Zo zijn ze vaak niet geïntegreerd met andere beveiligingsaspecten, waardoor er silo's van beveiligingsgegevens ontstaan. Dit kan leiden tot een minder efficiënte en minder effectieve beveiliging van uw IT-landschap. Ook kunnen het gebruik van puntoplossingen en het beheer ervan leiden tot hogere kosten en een hogere complexiteit.

Weg met de complexiteit en terug naar simpel

Door de toename van het aantal applicaties binnen het IT-landschap van bedrijven zien wij helaas bij veel organisaties dat het te complex is geworden, wat via diverse puntoplossingen een grote impact heeft op de bedrijfsvoering van organisaties. Op deze manier zijn organisaties een stuk minder wendbaar, omdat IT niet kan inspelen op snelle veranderingen. Eventuele wijzigingen vormen namelijk een bedreiging voor overige functionaliteiten. Dit moet worden versimpeld door het reduceren van applicaties en het omarmen van platformen.


Platformen bieden flexibele bouwstenen om stap voor stap uw processen te automatiseren, integraal samen te werken (organisatiebreed) en geven organisaties daarmee de mogelijkheid om een stuk wendbaarder te zijn. Hier hebben wij ook een video over die wij graag met u willen delen, met de nadruk op de meerwaarde van Microsoft Dynamics 365 (link naar de video).

Silo’s doorbreken om echt datagedrevene te werken

Tot slot kunnen geïntegreerde oplossingen veel beter helpen bij datagedreven werken. Hier zijn enkele manieren waarop geïntegreerde oplossingen organisaties kunnen helpen:

  • Centralisatie van gegevens: Geïntegreerde oplossingen kunnen helpen bij het centraliseren van gegevens uit verschillende bronnen, waardoor het gemakkelijker wordt om toegang te krijgen tot de gegevens en deze te analyseren.
  • Automatisering van processen: Geïntegreerde oplossingen kunnen helpen bij het automatiseren van processen die nodig zijn om gegevens te verzamelen, te analyseren en te rapporteren. Dit kan helpen om de tijd en inspanning te verminderen die nodig zijn om deze taken uit te voeren.
  • Gegevensanalyse: Geïntegreerde oplossingen kunnen ook helpen bij het analyseren van gegevens en het identificeren van trends en patronen. Dit kan helpen bij het nemen van datagedreven beslissingen en het verbeteren van bedrijfsprocessen.
  • Visualisatie van gegevens: Geïntegreerde oplossingen kunnen helpen bij het visualiseren van gegevens in de vorm van grafieken en dashboards, waardoor het gemakkelijker wordt om gegevens te begrijpen en te communiceren met anderen.
  • Samenwerking: Geïntegreerde oplossingen kunnen ook helpen bij het verbeteren van de samenwerking binnen een organisatie door het delen van gegevens en analyses tussen afdelingen en teams te vergemakkelijken.

Kortom, geïntegreerde oplossingen kunnen organisaties helpen bij het efficiënter en effectiever gebruik van gegevens om datagedreven beslissingen te nemen en bedrijfsprocessen te verbeteren. 

Onze visie is dat technologie bevrijdend moet werken voor een beter functionerend Nederland. Daarom is het van belang om een duidelijke technologiestrategie te hebben voordat u nieuwe technologie aanschaft. Op deze manier kunt u echt datagedreven werken binnen uw organisatie, de silo's doorbreken en de veiligheid (security) nog beter waarborgen. Zoekt u ondersteuning bij het opstellen van de juiste strategie of wilt u meer informatie over de visie van 2at op dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!

Dave Kiwi Auteur

Vraag een demo aan

Op zoek naar extra inspiratie?

Heeft de informatie op onze website je weten te triggeren of ben je op zoek naar specifieke informatie? Vraag dan eens een demo aan en laat ons in de opmerking weten waar je naar op zoek bent. Wij vertellen je graag meer over onze visie, strategie of kennis op het gebied van technologie.

Overig nieuws

Contact Reykjavikstraat 1
3543 KH Utrecht
030-8008000
contact@2at.nl