05 maart 2024

Als productmanager moet je de vraag achter de vraag begrijpen van de klant - Julian Humble

Bij 2at werken we vanuit verschillende rollen aan projecten voor onze klanten. In eerdere artikelen lazen we al over de rol van developer en die van solution architect. Dit artikel gaat over Julian, hij is product manager bij 2at. Hoe ziet zijn dag eruit? En hoe draagt hij bij aan de ontwikkeling van onze diensten?

Hoe ben je als product manager bij 2at gekomen?

Mijn eerste kennismaking met 2at was via Joost Bentvelsen, de customer success manager van het onderwijsteam. Hij presenteerde een uitdagende stageopdracht voor mijn afstudeerproject van de studie Business Innovation: het implementeren van chatbot-technologie in het hoger onderwijs. Natuurlijk een super interessant onderwerp, vooral gezien de recente ontwikkelingen op het gebied van AI. Bij de implementatie van technologie wil je de eindgebruiker ofwel de mens altijd centraal stellen. Dus als een chatbot het antwoord is, wat is dan de vraag?

Deze vraag heb ik uitgebreid uiteengezet en tijdens mijn onderzoek beantwoord met het concept Minor Match, een applicatie waarin studenten op een Tinder-achtige manier hun ideale minor leermodule kunnen vinden. Bij een match met een minor komt de student in contact met een chatbot die de desbetreffende minor vertegenwoordigt en op een gamified wijze samen met de student ontdekt of het een geschikte keuze is.

Tijdens het afstuderen werd het me duidelijk dat 2at innovatie ademt. Het is uniek hoe 2at in staat is om naast implementatieprojecten ruimte creëren voor innovatieve experimenten. Ik hoefde er dan ook niet over na te denken toen ik de kans kreeg om hier na mijn afstuderen de rol van product manager te vervullen.

"Het leukste aan mijn werk is dat ik elke dag betrokken ben bij het creatie- en ontwikkelproces van een innovatieve producten waarmee impact wordt gemaakt."


Welke opleiding heb je hiervoor gevolgd?

Ik ben afgestudeerd voor de studie business innovation. De studie staat in het teken van het vertalen van creativiteit naar innovatieve producten, diensten, markten en verdienmodellen.

Heb je bewust voor de IT-branche gekozen? Heb je daar een passie voor?

Persoonlijk heb ik altijd affiniteit gehad met technologie. Zo ben ik in mijn vrije tijd veel bezig met het adopteren van de nieuwste technologieën. Op dit moment houd ik me naast mijn werk graag bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van AI, virtual reality, augmented reality en LIDAR technologie. Vanuit deze passie voor technologie vond ik mijn weg naar de IT-branche.

Kun je in het kort vertellen wat jouw werk als product manager inhoudt?

De kern van het werk van een product manager draait om waarde-creatie. In deze rol heb je constant 2 vragen in je achterhoofd, namelijk welke waarde ben ik aan het creëren en voor wie? Je bent als product manager een vertegenwoordiger van de sector en je klanten. Hierbij moet je in staat zijn om de (latente) behoeften van klanten en de sector te achterhalen. Bovenal moet je begrijpen wat de vraag achter de vraag is van de klant en de vertaalslag maken naar het product.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

Mijn dag begint met een treinreis vanuit Vught naar station Utrecht Leidsche Rijn waar je met een wandeling van 5 minuten het kantoor bereikt. Drie keer per week maak ik een tussenstop op Utrecht Centraal om te fitnessen bij een nabijgelegen sportschool om de dag met frisse energie te starten.

Zodra ik op het werk ben aangekomen verbind ik graag eerst met mijn collega’s in de koffiecorner. De collega’s die hier rondlopen hebben allemaal fascinerende hobby’s en zijn bezig met interessante projecten voor klanten, dus ik vind het altijd tof om te horen waar iedereen mee bezig is. Vervolgens verwerk ik mijn e-mail en hebben we een stand-up met het team van productontwikkeling om de voortgang te bespreken. Het overige deel van de dag houd ik me met name bezig met het onderzoeken van ontwikkelingen in de sector en de creatie van releaseplanningen, documentatie, trainingsmateriaal en product roadmaps.

Kun je een voorbeeld noemen van een product dat je hebt opgeleverd? Of waar je aan werkt?

Een van de primaire producten waar ik op dit moment met de teams aan werk is een processysteem dat ingezet wordt voor het configureren, toepassen en optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Heb je al een idee wat je vanuit jouw rol voor 2at wilt bereiken in de toekomst?

Mijn intentie binnen deze rol is om het talent van onze developers te vertalen naar innovatieve producten en diensten. Ik zou het geweldig vinden om in de toekomst te zien dat we nog meer klanten kunnen helpen met de producten en diensten waar we met onze teams hard aan werken.

Op welke manier past het werk als product manager bij jou?

Ik heb altijd veel plezier gehad in het proces achter waardecreatie. Dit vertaalde zich als kind al naar mijn fascinatie voor het bouwen van Lego-prototypes en de uitspraak “ik wil later uitvinder worden”. Op latere leeftijd vertaalde deze passie zich naar het schrijven en produceren van muziek. Het is in mijn rol bij 2at ook geweldig om mijn passie voor creatieve waardecreatie en technologie met elkaar te verbinden en dat mijn professie te kunnen noemen.

Ook werken bij 2at? Bekijk hier onze vacatures.  

Joost Bentvelsen Auteur

Vraag een demo aan

Op zoek naar extra inspiratie?

Heeft de informatie op onze website je weten te triggeren of ben je op zoek naar specifieke informatie? Vraag dan eens een demo aan en laat ons in de opmerking weten waar je naar op zoek bent. Wij vertellen je graag meer over onze visie, strategie of kennis op het gebied van technologie.

Overig nieuws

Contact Reykjavikstraat 1
3543 KH Utrecht
030-8008000
contact@2at.nl