17 januari 2023

De business case van low-code

De IT-wereld is aan het veranderen. De techniek wordt gebruiksvriendelijker voor mensen binnen de IT-wereld, er kunnen gemakkelijker apps gemaakt worden, nieuwe methodes en technische innovaties worden doorgevoerd. Dit is ook het geval met low-code. De term klinkt misschien al bekend: ‘low-code’, maar wat houdt dat nu precies in? Low-code biedt antwoorden op uitdagingen die tijdens de ontwikkeling van nieuwe bedrijfssoftware opspelen. Voorheen moesten er ellenlange codes geschreven worden om alles in elkaar over te laten lopen en een geheel te laten vormen. Door low-code zijn die lange codes niet meer nodig. De software wordt op een visuele manier ontworpen waardoor applicaties makkelijker meeveranderen en techniek toegankelijker wordt voor de ‘normale mens’.

Low-code biedt een verbeterde structuur aan binnen een organisatie, afhankelijk van de situatie binnen een bedrijf. Een aantal voordelen die low-code met zich meebrengt;

Efficiënte processen


In onze dagelijkse werkzaamheden zien we het vaak voorbijkomen, mensen doen veel handmatig. Dat is vaak niet effectief en leidt tot fouten. Workarounds voor de omgang met oudere systemen zijn vaak de boosdoener. Low-code kan hier helpen dit weg te nemen en stroomlijnt het proces. Dankzij deze toepassingen worden systemen geoptimaliseerd voor de dagelijkse werkzaamheden binnen de organisatie. Werknemers zijn minder tijd kwijt aan eindeloze Excel sheets om een standaardsysteem te laten fungeren. Werken aan wat belangrijk is, niet aan de randzaken.

Wendbare organisatie


Flexibiliteit betekent niet alleen een oplossing kunnen bieden voor morgen, maar ook voor de komende jaren. Met low-code omarm je dat applicaties altijd in transitie zijn.Zonder complexe codes kunnen er door middel van low-code direct aanpassingen worden gemaakt wanneer de situatie dit vraagt. Jouw organisatie schakelt makkelijker mee met de omgeving. Wanneer jouw proces een aanpassing nodig heeft of een uitbreiding vraagt kan dat relatief eenvoudig gerealiseerd worden. Low-code biedt digitale flexibiliteit zoals nooit tevoren: toekomstbestendig, maar ook eenvoudig en doelgericht.

Lagere ontwikkelings- en beheerkosten


Low-code maakt technologie tastbaarder en begrijpelijker. De afstand tussen techniek en het personeel wordt op die manier kleiner waardoor er een transitie plaatsvindt. Technologie beweegt van pro-code naar low-code. Dit zorgt ervoor dat problemen eenvoudiger en sneller opgelost kunnen worden doordat meer mensen binnen de organisatie de benodigde kennis hebben. De kosten voor ontwikkeling en onderhoud aan het netwerk van applicaties worden hierdoor tot wel 74% verlaagd. Deze afname komt vooral voort uit de snelheid waarmee problemen worden opgelost en een afname van het aantal IT-change projecten.

Beveiligd integraal samenwerken


Een uniek onderdeel van het Microsoft-platform is dat het mogelijk wordt om vanuit een centraal beheerd opslagmechanisme eindeloos veel processen te automatiseren. Zo heeft een organisatie het gereedschap in huis om snel veel processen te digitaliseren, terwijl data centraal beschermd wordt. Op die manier kan het nooit bij de verkeerde persoon terecht komt of onjuist gebruikt worden. Terwijl personeel altijd voorzien is van functionaliteit en data die relevant is voor haar rol. Dit alles op basis van één van de best beveiligde clouds ter wereld, de Microsoft-cloud.

Vermindering van Risico’s


Grote, complexe projecten brengen ook grote risico's met zich mee. Door low-code platformen kunnen er in plaats van grote projecten juist meer kleine projecten worden uitgerold. Deze kleine projecten hebben als voordeel dat de complexiteit beperkt is, er meer overzicht is en de aansluiting met de vrager beter geborgd blijft. Met low-code kan je kleinschalig beginnen en opschalen naar gelang de vraag. Deze aanpak zorgt voor veel minder risico's dan de ouderwetse IT-projecten, die dan ook vaak tegenvielen. Zoals eerder gezegd, deze voordelen gelden niet per definitie voor iedere organisatie. De voordelen hangen af van de situatie binnen een bedrijf. Wat wel voor iedereen geldt: met low-code wordt er een nieuwe weg ingeslagen richting de toekomst. De mogelijkheden om snel te schakelen en de schaalbaarheid die het Microsoft Power Platform biedt vormen hiervoor twee belangrijke aspecten.

Wat Microsoft Power Platform precies is, wordt in onze volgende blog behandeld. Bent u ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan contact op met Dave Kiwi en voor meer informatie omtrent low-code, download onze whitepaper. Wilt u deze en andere blogs niet missen? Schrijf je zelf dan in voor onze nieuwsbrief hieronder!

Dave Kiwi Auteur

Vraag een demo aan

Op zoek naar extra inspiratie?

Heeft de informatie op onze website je weten te triggeren of ben je op zoek naar specifieke informatie? Vraag dan eens een demo aan en laat ons in de opmerking weten waar je naar op zoek bent. Wij vertellen je graag meer over onze visie, strategie of kennis op het gebied van technologie.

Overig nieuws

Contact Reykjavikstraat 1
3543 KH Utrecht
030-8008000
contact@2at.nl