Virtual Research Environment

Universiteit Twente

Binnen de Universiteit Twente wordt ICT-ondersteuning aangeboden vanuit de dienst LISA (Library, ICT-services and Archive). Er zijn naast technisch inhoudelijke functies ook datastewards, Informatiespecialisten en ICT-accountmanagers die direct met de onderzoekers en onderzoeksondersteuners in de faculteiten samenwerken. Er wordt nauw samengewerkt met onderzoekers aan de meest optimale oplossingen waarbij de focus op innovatie ligt. Op je eigen computer rekenen is gemakkelijk, want die heb je altijd bij de hand en er zijn ook geen extra kosten mee gemoeid, maar heeft als nadeel dat je niet makkelijk kunt opschalen en het werk kan ook verstoord worden door andere werkzaamheden op die computer. Samenwerken is ook lastig.

Behoefte aan flexibele rekenkracht tijdens onderzoek.

De situatie

Bij de meeste onderzoeksprojecten wordt intensief gebruik gemaakt van rekenfaciliteiten. Soms gaat het om langdurig rekenwerk, maar dat is niet altijd het geval en ook de intensiteit van het rekenwerk kan variëren. Als je rekenfaciliteiten aanschaft voor de maximaal benodigde rekencapaciteit dan kan het zijn dat je dat niet altijd gebruikt of dat het aan staat en energie verbruikt terwijl dat niet nodig is.

Met één druk op de knop de juiste software en rekenkracht ter beschikking in je eigen VRE

De oplossing

VRE is een flexibele en beheersbare onderzoeksomgeving. Binnen deze omgeving kunnen “workspaces” worden aangevraagd en goedgekeurd. Een workspace is een onderzoeksomgeving waarin specifieke software en rekenkracht samen worden gebracht op een virtual machine in Azure. Door gebruik te maken van vooraf gedefinieerde sjablonen, krijgt een gebruiker met een druk op de knop de juiste software en rekenkracht ter beschikking. De specificaties kunnen altijd worden aangepast naar de behoefte. Colllega’s kunnen ook samenwerken binnen workspaces. Er is goed nagedacht over beveiliging en de omgeving voldoet aan de AVG wetgeving.

  • Inlogmogelijkheid via vertrouwde AD-authenticatie
  • Flexibel digitaal aanvraagproces
  • Template sjablonen, waarin beschikbaar gestelde software is geïnstalleerd.
  • Inzicht in maandelijkse kosten.
  • Mogelijkheid tot virtueel samenwerken binnen workspaces
  • Simpele configuratie van processorkracht

De VRE in beeld

Wat vinden de gebruikers?

In deze korte video van minder dan twee minuten vertellen Wu, Derya en Ralph zelf wat de Virtual Research Environment voor hun in de praktijk betekent.

Betere digitale dienstverlening

De resultaten

Onderzoekers vinden het belangrijk dat ze snel aan de slag kunnen. De VRE zorgt ervoor dat dit via selfservice kan. De Universiteit Twente betaalt enkel wat wordt verbruikt. Het wordt als prettig ervaren dat de toewijzing van budget en de doorberekening van de kosten is geautomatiseerd. Vooral de schaalbaarheid, het gemakkelijk toevoegen van grafische processoren wordt erg gewaardeerd. Onderzoekers kunnen op kleine schaal beginnen en als de software of algoritmen goed werken kan de echte berekening op grote schaal worden uitgevoerd. Daarmee zorgen we dat de verbruikskosten gericht zijn op de rekentaak en niet op het inrichten van de rekentaak.
Digitale processen
Minder handwerk, automatische configuratie en budgettoekenning
Toegankelijkheid
Snel toegang tot de juiste rekenkracht en onderzoekssoftware
Flexibiliteit voor onderzoeker
Werken met een intuïtieve, flexibele onderzoeksomgeving
Beheersbaar
Inzicht in gebruik en controle over de kosten

Wat kan 2at voor uw organisatie doen?

Neem contact op met Joost, onze customer succes manager binnen het onderwijs, en hij helpt u verder.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.

Joost Bentvelsen
Joost Bentvelsen
Contact Reykjavikstraat 1
3543 KH Utrecht
030-8008000
contact@2at.nl